انواع طراحی لباس در ایران قدیم

۱طراحی انواع شال و چکمه

با مرور تاریخ و بررسی لباس هخامنشیان، متوجه خواهیم شد که در آن زمان، پادشاهان روم شرقی به دلیل مهارت ایرانیان در تهیه پاپوش‌ ها وچکمه‌ های ایرانی، همواره آن ‌ها را از ایران سفارش می‌ دادند. همچنین واژه shawl که برگرفته از شال ایرانی است، در حال حاضر بین انگلیسی زبان‌ ها رایج است و به معنای همان ردا یا شنلی برای بخش بالاتنه است؛ بنابراین، می‌توان دریافت که نوآوری ایرانیان در عرصه پوشاک، همیشه زبانزد عام و خاص بوده است؛ بنابراین، تاریخچه طراحی لباس در ایران، یک تاریخچه غنی است و نمی ‌توان آن را محدود به تاریخ و زمان خاصی دانست.

۲طراحی انواع لباس های جنگی

جالب است بدانید که تاریخچه طراحی لباس در ایران، تنها مربوط به درباریان و لباس ‌های فاخر نمی شود، بلکه در آن زمان، از هنر طراحی لباس ایرانیان برای لباس سرداران و سربازان نیز استفاده می شد؛ به گونه ‌ای که پس از جنگ رومیان و ایرانیان در دوره ساسانیان، لباس زره رومیان به کل تغییر کرد و از لباس ‌های ایرانیان الهام گرفته شد. این مورد بر اساس نقاشی‌ های سنگی که هم اکنون بر روی بیستون کرمانشاه نقاشی شده است، قابل درک است.

۳انواع پارچه های ابریشمی

نه تنها در تاریخچه طراحی لباس در ایران، بلکه در تاریخچه طراحی لباس در جهان، ابریشم ایرانی دارای جایگاه ویژه‌ ای است، البته نمی ‌توان منکر این موضوع شد که اولین بار این مورد در کشور چین یافته شد؛ اما ایرانیان توانستند آن را با بالاترین حد از کیفیت، تولید و تهیه، و به دیگر کشورها صادر کنند. این موضوع، باعث شد ایرانیان بتوانند با استفاده از انواع پارچه های ابریشمی، لباس هایی با طرح های زیبا ایجاد کنند.

۴انواع طراحی ها و گل دوزی

نقش زدن روی پارچۀ لباس ها، از دیرباز در ایران مرسوم بوده است. این مورد در لباس بانوان بیشتر به چشم می‌ خورد. در تاریخچه طراحی لباس در ایران، می ‌توان به تابوت اسکندر اشاره کرد که لباس‌ هایی  دیده می شد که همگی از شلوارها و پارچه‌ های ایرانی استفاده شده بود که دارای طرح ‌ها و گلدوزی‌ های مخصوص بوده ‌اند.
هنر گلدوزی نزد ایرانیان در دوران صفوی به شکوفایی خود رسید، به گونه‌ ای که امپراطوری بیزانس از پارچه ‌های ایرانی برای تهیه لباس افراد جنگجوی خود استفاده می کردند؛ در واقع، اولین بار، گلدوزی در ایران رواج یافت؛ به گونه ‌ای که پس از مدت زمانی، از طریق مراودات جاده ابریشم و دریای مدیترانه به کشورهای غربی وارد شد.

اولین طراح لباس ایرانی

با گذر به تاریخچه طراحی لباس در ایران، متوجه این موضوع خواهیم شد که طراحی مد با معنای امروزی، توسط زینت جهان شاه که دختر یکی از سرهنگ های وزارت جنگ بود، در ایران معنا یافت.
تحصیل او در سوئیس و ازدواجش با یکی از افسران نظامی، این شرایط را برایش فراهم کرد تا به خارج از کشور رفته و خیاطی روی مانکن را بیاموزد. در واقع در آن زمان توانست در پاریس که مرکز مد در جهان بوده، فعالیت کند و درجه متخصص را در این زمینه بگیرد. او نزد یکی از طراحان برتر آن زمان به نام پیر بالمن آموزش دید و توانست پس از مدت ‌ها مدگرایی را به ایران وارد کند.
پس از آنکه زینت جهان شاه، به ایران بازگشت، ابتدا مغازه ای برای فروش لباس تاسیس، و در آن زمان، از لباس های خاص و مد روز پرده برداری کرد؛ سپس یک خیاط خانه در منطقۀ امیریۀ تهران باز کرد و در آن اقدام به گسترش ایده های ذهنی خود کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *